Manuele lymfedrainage

Wat is manuele lymfedrainage?

manuele lymfedrainage ontspannen massage antistress vocht afvoeren acne gezichtsbehandeling puistjes pukkeltjes schoonheidssalon ernas beauty nieuw vennep 2Manuele lymfedrainage is een massagetechniek die valt onder oedeemtherapie. Bij deze therapie wordt een verstoorde lymfestelsel met de handen gestimuleerd. Opgehoopt vocht wordt daardoor verspreid en afgevoerd, waardoor zwellingen (of te wel oedeem) afnemen.

Wat doet het lymfestelsel?

De mens bestaat voor 2/3 uit water, om specifieker te zijn: vocht. Dit vocht bevindt zich overal in het lichaam. De vele processen die via dit lichaamsvocht verlopen, noemen we de waterhuishouding. Het gaat daarbij om belangrijke processen als het transport van hormonen, zenuwprikkels, stoffen en gassen.

Het lymfestelsel is het afvoer systeem van het lichaam. Lymfe voedt, zuivert en draineert en heeft daarmee een belangrijke functie. Lymfedrainage is een natuurlijk proces van het lichaam waarbij normaal gesproken geen hulp bij nodig is. Dit proces kan echter verstoord raken door ziekte, stress of een ongeval. In dat geval kan manuele lymfedrainage deze lichaamsfunctie ondersteunen.

De methode van Vodder

Manuele lymfedrainage vindt vaak plaats volgens de methode van Vodder. De Deense bioloog dr. Emil Vodder ontwikkelde zijn methode in 1932. De Vodder-methode onderscheidt zich doordat deze zich niet alleen op de drainage van het lymfestelstel richt, maar ook op de zuiverende en voedende functie van al het lichaamsvocht.

Hoe gaat de lymfedrainage behandeling in zijn werk?

De behandeling vindt plaats terwijl je op de behandelstoel ligt. De massage is pijnloos. We beginnen met het masseren van de lymfeklieren in de hals en zullen daarna de lymfeklieren en lymfebanen op andere plaatsen in het gezicht masseren. Welke dat zijn, is afhankelijk van de klachten.
De massagedruk is zacht en spiraalvormig. Doordat het overtollige vocht goed moet worden afgevoerd is het ritme van de massage heel belangrijk.

Wat kunt je verwachten na de behandeling?

Na de behandeling is het mogelijk dat je meer moet plassen, omdat verspreid vocht wordt afgevoerd tijdens de behandeling. De massage heeft tot resultaat dat de omvang van het gebied afneemt. Hierdoor zal de beweeglijkheid toenemen en zal tot slot de pijn afnemen.

Bij welke klachten wordt een behandeling geadviseerd?

Manuele lymfedrainage is vanzelfsprekend effectief bij zwellingen (oedeem), maar kan echter ook bij vele andere klachten worden toegepast. Zo kan de massage worden ingezet bij bloeduitstortingen, maar ook bij stressgerelateerde klachten. Denk bijvoorbeeld aan slaapproblemen en hoofdpijn.

Andere klachten waarbij manuele lymfedrainage kan worden toegepast: huidproblemen onder andere als na behandeling van acne, problemen met de bloedcirculatie en voor en na een cosmetische operatie.

Hoe lang duurt een manuele lymfedrainage?

De gehele lymfedrainage behandeling duurt gemiddeld 40 minuten. Er kan ook een deel-lymfedrainage worden uitgevoerd. Deze behandeling wordt dan gecombineerd met een andere behandeling.

Manuele lymfedrainage en acne

Doordat de behandeling een zeer ontspannende massagetechniek is, is deze bijzonder geschikt voor de huid met acne.
Bij acne draagt het bij aan:
• Herstel van de zuurgraad
• Verminderen kapotte eiwitten
• Afvoeren ontstekingscellen
• Herstel en rust in de huid

Om een positieve bijdrage te kunnen bieden bij een acne huidprobleem, zal een kuurbehandeling van 4 tot 6 weken nodig zijn. Dit betekent iedere week een behandeling van 45 minuten.

Maak een afspraak

Bekijk de prijslijst

manuele lymfedrainage ontspannen massage antistress vocht afvoeren acne gezichtsbehandeling puistjes pukkeltjes schoonheidssalon ernas beauty nieuw vennep 3