Amanda's Beauty Blog

S.O.S Anti Stress!?

Iedereen verdient een mooie, gezonde en stralende huid!

Dat is het moto van Erna’s Beauty. Maar door de overvolle privé en werk agenda’s loop je jezelf weleens voorbij. Te veel stress is vaak te zien aan je huid. Het is niet voor niets dat er gevraagd wordt; “zit je niet lekker in je vel?” Wat ik hiermee probeer uit te leggen, is dat bij veel stress en spanning je dat vanzelf gaat zien aan je huid. Af en toe wat Me-time is daarom ook zeker een must! Gun jezelf een heerlijk ontspannende behandeling waarbij je weer helemaal tot rust komt. Tegelijkertijd werken wij aan jouw huidconditie. Waardoor je er weer fris en stralend uit ziet! Erna’s Beauty heeft verschillende ontspannende behandelingen, van een Basis gezichtsbehandeling tot aan een uitgebreide luxe gezichtsbehandeling of een anti-stress behandeling door middel van manuele lymfedrainage.

Te veel stress maakt huidproblemen erger

Te veel stress wordt al geruime tijd gezien als een verergerende factor van vele huidproblemen. Stress maakt bijvoorbeeld dat veel mensen “emotie-eters” dus worden mensen dikker van stress. Huidproblemen zoals, psoriasis, eczeem, rosacea en acne worden aangewakkerd of maken het huidprobleem erger onder invloed van stress. De huid is een relationeel orgaan en een belangrijk deel van ons uiterlijk. Door stress kan je dus letterlijk en figuurlijk niet lekker in je vel zitten.

Hoe komt dat dan?

Als je stress hebt maak je cortisol aan. Cortisol zorgt ervoor dat we kunnen omgaan met stress. Maar wanneer we langdurig een verhoogd cortisolspiegel hebben, heeft dit een negatieve uitwerking. We worden dikker, onze bloedvaten gaan kapot, we raken vermoeid en somber. Ook ondervinden we negatieve symptomen aan onze huid zoals:

Oorzaken van te veel stress:

  • Vochtarm: door langdurige stress wordt de productie van cortisol verhoogd, deze verstoord de vochthuishouding. De barrièrefunctie van de huid beschadigt, hierdoor wordt het vocht in de huid minder goed vastgehouden waardoor de huid op den duur vochtarm wordt. Dit resulteert in een vochtarme huid met droogtelijntjes.
  • Dof: Als gevolg van een verminderde doorbloeding krijgt de huid minder zuurstof en noodzakelijke voedingsstoffen. Ook worden afvalstoffen minder goed afgevoerd. Hierdoor kun je een grauwe, doffe huid krijgen.
  • Fijne lijntjes: chronisch verhoogde cortisolspiegels zorgen niet alleen voor vochtverlies, waardoor je huid er meer gerimpeld uit gaat zien, ze beschadigen ook het collageen. Collageen zorgt voor de stevigheid in de huid. Daarnaast zorgt chronische stress voor meer vrije radicalen, deze vrije radicalen vallen je genetische informatie in je cellen aan. Hierdoor ga je eerder tekenen van veroudering vertonen. Door de constante spierspanning bij stress kunnen bovendien rimpels ontstaan. Denk aan de ‘frons-rimpel”
  • Vermoeide oogleden: stress zorgt vaak voor slapeloze en onrustige nachten, wat weer zorgt voor vermoeide en gezwollen oogleden.
  • Rosacea/ roodheid: stress kan de huidaandoening rosacea verergeren of triggeren. En omdat stress je immuunsysteem verzwakt kan rosacea meer en langduriger opvlammen.
  • Acne: Door stress wordt de barrièrefunctie van onze huid verstoord, waardoor onze huid vatbaarder is voor bacteriën en we eerder bacteriële infecties oplopen. Hierdoor wordt acne verergert.
  • Eczeem: Doordat het immuunsysteem wordt onderdrukt, loop je veel sneller ontstekingen op. In periodes dat iemand zich angstig of gestrest voelt verhoogt de frequentie van het krabben vaak en dit maakt de huidirritatie en eczeem erger.
  • Psoriasis: Stress kan een grote factor spelen in het ontstaan van psoriasis, omdat het immuunsysteem chronisch is verlaagd. Hierdoor ben je lange tijd vatbaarder voor ziektes. Zelfs wanneer je geen tekenen ziet van psoriasis, kan stress de trigger zijn.
  • Urticaria (galbulten/ netelroos): Door stress komt het stofje histamine vrij, dit is een ontstekingsreactie die inspanningsurticaria kan veroorzaken.
  • Jeuk: Emotionele stress kan jeuk of zelfs een jeukende uitslag veroorzaken, die op de meeste lichaamsdelen kan voorkomen, vooral op de achterkant van de nek en de onderarmen.

Onze huid laat perfect zien wanneer we te veel stress hebben. Het is dus belangrijk om stress onder controle proberen te houden. Dus weg met de stress, ontspan, geniet en pluk de dag!

Matis Mass Corps 2013_4