Manuele Lymfedrainage

manuele lymfedrainageWat is manuele lymfedrainage?
Manuele lymfedrainage is een massagetechniek die valt onder oedeemtherapie. Bij deze therapie wordt een verstoorde lymfedrainage met de handen (manueel) gestimuleerd. Opgehoopt vocht wordt daardoor verspreid en afgevoerd, waardoor zwellingen (oedeem) afnemen.

Wat doet het lymfestelsel?
De mens bestaat voor 2/3 uit water, om specifieker te zijn: vocht. Dit vocht bevindt zich overal in het lichaam. De vele processen die via dit lichaamsvocht verlopen, noemen we de waterhuishouding. Het gaat daarbij om belangrijke processen als het transport van hormonen, zenuwprikkels, stoffen en gassen.

Het lymfatisch systeem is het drainagesysteem van het lichaam. De lymfevaten en lymfeknopen zijn belangrijk om de lichaamscellen in optimale conditie te houden. Lymfe voedt, zuivert en draineert en heeft daarmee een belangrijke functie. Lymfedrainage is een natuurlijk proces van het lichaam waarbij normaal gesproken geen hulp bij nodig is. Dit proces kan echter verstoord raken door ziekte, stress of een ongeval. In dat geval kan manuele lymfedrainage deze lichaamsfunctie ondersteunen.

De methode van Vodder
Manuele lymfedrainage vindt vaak plaats volgens de methode van Vodder. De Deense bioloog dr. Emil Vodder ontwikkelde zijn methode in 1932. De Vodder-methode onderscheidt zich doordat deze zich niet alleen op de drainage van het lymfestelstel richt, maar ook op de zuiverende en voedende functie van al het lichaamsvocht.

Hoe gaat de Lymfedrainage behandeling in zijn werk?
Manuele lymfedrainage vindt plaats terwijl u op de behandelstoel ligt. De massage is pijnloos. We beginnen met het masseren van de lymfeklieren in de hals en zullen daarna de lymfeklieren en lymfebanen op andere plaatsen in het gezicht masseren. Welke dat zijn, is afhankelijk van de klacht(en).
De massagedruk is zacht en spiraalvormig, in een ritme dat gelijk is aan het openen en sluiten van de kleppen die zich in de lymfebanen bevinden. Dat ritme is zeer belangrijk om het overtollige vocht goed af te kunnen voeren.

Wat kunt je verwachten na de behandeling?
Na de behandeling is het mogelijk dat u meer moet plassen, omdat door de manuele lymfedrainage verspreid vocht wordt afgevoerd. Door de massage zal de omvang van het behandelde gebied afnemen, de beweeglijkheid toenemen en de pijn afnemen.

Bij welke klachten wordt de manuele lymfedrainage geadviseerd?
Manuele lymfedrainage is vanzelfsprekend effectief bij zwellingen (oedeem), maar kan ook bij vele andere klachten worden toegepast. Zo kan de massage worden ingezet bij haematomen (bloeduitstortingen), bij stressgerelateerde klachten zoals slaapproblemen en hoofdpijn. Andere klachten waarbij manuele lymfedrainage kan worden toegepast: huidproblemen onder andere als na behandeling van acne, problemen met de bloedcirculatie en voor en na een cosmetische operatie.

Hoe lang duurt een manuele lymfedrainage?
De gehele lymfedrainage behandeling duurt gemiddeld 40 minuten. Er kan ook een deel-lymfedrainage worden uitgevoerd. Deze behandeling wordt dan gecombineerd met een andere behandeling.

Manuele Lymfedrainage en Acné
Manuele lymfedrainage is een zeer ontspannende massagetechniek en bijzonder geschikt bij acne.

Bij een acne huidprobleem komen bacteriën, vetzuren en glycerine in het omliggende weefsel terecht, de lymfatische last wordt groter en bevat meer kapotte eiwitten. Hierdoor ontstaan vaak ontstekingsverschijnselen en zwellingen in de huid.
Wanneer het overschot aan kapotte eiwitten regelmatig wordt afgevoerd, zal de huid minder last hebben van de ontstekingen en zwellingen.
Bij acne draagt de manuele lymfedrainage bij aan:
• Herstel van de zuurgraad
• Afvoeren/verminderen kapotte eiwitten
• Afvoeren ontstekingscellen
• Herstel en rust in de huid

Om een positieve bijdrage te kunnen bieden bij een acne huidprobleem, zal een kuurbehandeling van 4 tot 6 weken nodig zijn. Dit betekent iedere week een behandeling van 45 minuten.


Manuele Lymfedrainage behandeling prijzen:

Manuele Lymfedrainage tijdens behandeling kort                         20 min            € 20,00

Manuele Lymfedrainage tijdens behandeling uitgebreid               40 min            € 35,00

Manuele Lymfedrainage                                                                45 min            € 50,00

Manuele Lymfedrainage uitgebreid                                               75 min            € 75,00

 

Wanneer je kiest voor een kuur Manuele Lymfedrainage ontvang je een korting op het totaal bedrag. Je kan ook kiezen voor een van onze abonnementen, met het daarbij horende VIP voordeel. Maak een afspraak voor een vrijblijvend intake gesprek en we geven je alle informatie die je nodig hebt.